ОЛЯ АЛ АХМЕД Легендарният Виенски симфоничен оркестър пристига за първи път в България,

...
ОЛЯ АЛ АХМЕД
Легендарният Виенски симфоничен оркестър пристига за първи път в България,
Коментари Харесай

Маестро проф. Марио Хосен: С музиката създавам мостове между...

ОЛЯ АЛ АХМЕД

Легендарният Виенски симфоничен оркестър пристига за първи път в България, с цел да изнесе два концерта на Античния спектакъл в Пловдив  на 9 и 10 септември. Солист на спектаклите е маестро Марио Хосен. Той е приет като водещ тълковник и откривател на музиката на Паганини. Едва на 8 години дебютира с Пловдивската филхармония. Продължава образованието си във Виена и Париж. Концертният му репертоар е голям, включва творби от епохата на Ренесанса до актуалната музика, рок и джаз. Особена известност му носят осъществяванията на концертите и двадесет и четирите капричии на Паганини и цигулковите сонати на Бетховен. Солист е на едни от най-известните международни оркестри, сред които Лондонската филхармония, Кралската филхармония, Симфоничен оркестър „ Чайковски “ на Московското радио, English Chamber Orchestra, Academy St. Martin in the Fields, Филхармония Брукнер - Линц и доста други Диригент на Виенския камерен оркестър и живописен началник на концертния цикъл „ Concert Spirituel “ във Виена. Гост-професор и член на жури на интернационалните състезания във Франция, Мексико, Япония, Испания. Удостоен е с премия „ София “ за музика и с премията на ФМ Класик Радио. От 2019 година е артистичен шеф на Международния музикален фестивал „ Варненско лято “.



- Маестро, вие сте българо-австрийски музикант, само че какъв е вашият генезис и семейство?  

- В кръвта ми тече българска, коптска, гръцка и еврейска жила. Майка ми е оперна певица, която е била солистка на оперетата в София и в Пазарджик. Отказва се от кариерата си поради трите си деца. Баща ми е правист, учил право в Рим и в България, който има египетски и судански корени. Аз съм израснал в Пловдив, след което от 1990 година пребивавам във Виена. От дребен съм на сцената, изнасяйки нонстоп концерти в България и по света. Три години след идването си в Австрия, по предложение на кмета на Виена Хелмут Зилк, получих и австрийско поданство. Представям по света музика, в корените на която е концепцията посредством класическа естетика да способствам за идеята в построяването на храм на хуманността. Мотивите ми са, създавайки мостове сред културите и религиите, забележимия и невидимия свят, дружно да се опитаме да забележим светлина по пътя и да не забравяме че всички сме единствено едни пътешественици, генетични имигранти през вековете и за малко посетители на тази планета.

- Вие самият по какъв начин се самоопределяте?

- Космополит и жител на света.   



- Винаги ли сте желал да станете това, което сте? Имал ли сте друга детска фантазия, която не е обвързвана с цигулката и Паганини?

- От дребен родителите и учителите ми откриват моя музикален гений. Любовта към цигулката, като израз на мощна страст, е част от моето естество. Музиката на Паганини, която за мнозина е непреодолима техническа преграда, за мен е била постоянно близка и разбираема. Да бъда първият реализатор, който записва творби както на Паганини, по този начин и на други създатели, създавайки над 25 компактдиск албума, е реализация на част от моите дела. 

- Да се спрем на Паганини. Как го преоткрихте? 

- От дребен обичам да изсвирвам музиката на Паганини. Още от ученическите ми години както концертите му, по този начин и капричиите за соло цигулка. Да не забравяме, че Паганини е бил ентусиазъм и мотивация на най огромните сантиментални композитори, сред които блестят имена като Шопен, Лист, Берлиоз, Менделсон, Клара Вик-Шуман. За мен персонално мотивацията се появи след поредност от предложения. Първо, преди към 10 години, издателство " Doblinger Verlag " във Виена ме предложения да стана редактор на интеграл върху цялостното творчество за цигулка и оркестър на Паганини. Впоследствие пристигна и поканата от наследниците на създателя и на Данило Префумо, артистичния шеф на най-голямата звукозаписна фирма в Италия " Dynamic " да запиша цялостното творчество на Паганини за цигулка и направя международна премиера на произведения, които досега не са били оповестени в оригиналния им вид, една огромна чест за всеки един солист и реализатор. 

- Какво си спомняте от дебюта с Пловдивската филхармония, когато сте единствено на 8 години?

- Спомням си вълнението, препълнената зала на Профсъюзния дом на културата, светлините на прожекторите, любовта и грижата на мама и на първия ми преподавател господин Атанас Бъчваров, както и на десетките концерти по-късно с моята любима учителка в пловдивското музикално учебно заведение - госпожа Дарина Данкова. Тези мигове на благополучие ще останат с мен за цялостен живот.



- Концертният ви репертоар е голям - от творби от епохата на Ренесанса до актуалната музика, рока и джаза. Кой род най-вече ви подхожда? 

- Допада ми всяка стойностна музика. Трудно е да дефинира създател, род и ера. Може би музиката на Бах и Паганини са свързани най-вече с моето всекидневие. Няма ден, в който да не извършвам соната или празненства на Бах и на няколко капричи на Паганини.

- Винаги задавам този въпрос на хората на изкуството - по какъв начин релаксирате отвън музиката, сцената и свиренето?

- В свободното си време обичам да чета, да се срещам с другари, да проследявам футболните шампионати, да пия хубаво уиски и вино, да се любувам на кубинска пура, да навестявам исторически и естествени забележителности, изключително тези, които са свързани с антични култури и езотерични учения. 

- Как бихте определил любовта към цигулката?  

- Бих определил тази обич като израз и смисъл в живота на актьора. Споделяйки мощните усеща и хрумвания, заложени като обръщение в музиката, ние, хората на изкуството, се стремим да допринесем освен за личното си създаване, само че се стремим да обогатим и света на хората към себе си посредством основаване на специфична атмосфера на нематериалност в обществото.  

- Вие сте редактор и откривател на цялостното творчеството на Паганини за цигулка и оркестър за едно от най-старите музикални издателства в света „ Musikverlag - Doblinger “ Виена. Какво е да изследваш Паганини? 

- Незабравимо прекарване бе поканата от управлението на библиотека " Казанатензе " в Рим, където имах опция след проучване на партитурите и да изсвирвам по истинските ноти на Паганини. 



- Какво всеобщата публика не знае за Паганини?

- Паганини е бил превъзходен композитор, цигулар, виолист и китарист. Отдаден на детето си и цигулката. Новатор и езотерик. Автор на богато камерно музикално завещание - 18 квартета, над 70 сонати за цигулка и 100 пиеси за китара. Той е живял в епохата на огромните типичен композитори, само че е изпълнявал и композирал революционна музика за своето време. Близо 20 години преди всички значими композитори на романтизма той основава свят, въодушевил гения Франц Шуберт да напише след негов концерт: " чух... " ария на благ гласове ".

- Свирил сте на стотици подиуми. Кое място по света най-вече подхожда за Паганини?  

- Според мен музиката на Паганини подхожда на всяка концертна  сцена. Тя е близка изключително до рок музиката. В творчеството на китаристи като Ингви Малмстийн, Ричи Блекмор и Стив Вай се чува част от неговото духовно завещание.

 - Свирите на цигулка “Гуаданини ” от 1749 година Откъде се сдобихте с този инструмент и по какъв начин се поддържа такава светиня?

- От 20 години моя спътничка в креативния ми път е цигулка, основана от огромния лютиер Жан Батиста Гуаданини, предоставена ми след конкурс и с решение на губернатора и експертния съвет на Австрийската национална банка. Само малко на брой строго избрани, висококвалифицирани лютиери по света имат разрешение да поддържат тези старини принадлежности. Изисква се доста грижа, поддържане на избрана непрекъсната температура, мокрота, както и доста други фактори тези столетници да не престават да радват реализатори и аудитория с тайнството на звука си.

- Носител сте на редица награди. Коя е най-важната за вас и за какво?

- За мен най-голямата премия е любовта на публиката и аплодисментите след всеки един концерт! 

 - Проф. Хосен, липсва ли ви България? Често ли идвате?

- България е постоянно в сърцето и душата ми. Опитвам се да съчетая концертната си активност по света с идеята за запазване и развиване на българската цигулкова школа посредством работа с младите бъдещи създатели и с популяризирането на българската музика на разнообразни фестивали. Приемам всяко пътешестване до България като задача и идея.  

- На 9 и 10 септември представителният оркестър на Виена ще изнесе концерти в Пловдив, където вие сте солист. С какво ще изненадате публиката?

- С допълнение към програмата, която включва музика на Бетховен, Паганини и Дворжак, ще изненадаме публиката с включването на българско произведение. Идеята да се извърши ария от Българска сюита за цигулка и оркестър на Панчо Владигеров се хареса доста на управлението на Wiener Symphoniker. Владигеров и неговата музика са част от стратегиите на Виенския симфоничен оркестър през интервала 1940-1947. 

- Как се стигна до това историческо посещение на Виенския симфоничен оркестър?

- Благодарение на Община Пловдив и на уредниците от съдружие " Тракия " отпред с неговия ръководител господин Иван Попов това историческо посещение е реалност. Изисква се доста идеализъм, грижа, отношение и схващане към значимостта на високата просвета и обучение сходни изяви да се случват по-често. 

Пловдив, със своята многовековна история, и Античният спектакъл на Филипополис са извънредно уместно място за реализация на сходен концерт.

 - И в края на нашето изявление - какво ще пожелаете на нашите читатели и публиката, която ви чака с неспокойствие в Пловдив?

- Обичам ви и чакам срещата с неспокойствие!

 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР